Klik op de flyers voor meer informatie over onze eerdere concerten van 2000 tot nu
2023 – mei: dichter
2022 – November: Schütz en Chilcott, samen met AUK
2022 – April: Mx
2021 – Oktober: Troost
2020 – Mei én oktober: niet uitgevoerd…
Er was een programma, een locatie, een poster, alles tot twee keer toe. Maar er was ook corona. Het meerendeel van de stukken hebben we met corona achter ons gelaten. Alleen de poster blijft als herinnering.
2019 – 9 en 10 november: Beethoven 9
2019 – 25 en 26 mei: Over Water
Een programma over water. Met veel Scandinaviërs (Sibelius, Esenvalds, Tormis), Englesen (Elgar, Vaugh-Williams) en een enkele Nederlander (Andriessen), want die hebben allemaal veel water.
2018 – 26 en 27 mei: Alles Fleisch
Dit programma had als thema ‘fleischlich & geistlich’. We zongen we Thomascantors uit alle eeuwen waaronder “Jesu Meine Freude” van Johann Sebastian Bach.
2018 – 15 en 16 december: Kerst met Frascanti
Hartverwarmende oude en nieuwe muziek.
Klassieke en moderne kerstliederen. O.a. Gombert, Sweelinck, Hassler, Carol of the Bells, Le Sommeil de l’Enfant Jesus
2017 – 14 en 15 oktober: BLEIB BEI UNS Duitse Romantiek
Het programma “Bleib bei uns” was een snufje uit de Duitse Romantiek. Met werken voor piano, solisten en koor, met sopraan Simone Boland en pianiste Femke de Graaf, onder andere werken van Brahms, Rheinberger, Mendelsohn, en Mahler.
2017 – 11 en 12 februari: FOR GOD’S EARS ONLY – De dubbelkorige mis van Frank Martin
Frank Martin componeerde deze dubbelkorige mis tussen 1922 en 1926. De mis bleef zo’n veertig jaar in zijn bureaula liggen. Hij wilde niet dat het uitgevoerd werd: “De mis was, toentertijd, volkomen een zaak tussen God en mijzelf”. Gelukkig overtuigde in 1963 Franz E. Brunnert, Martin om de mis te laten uitvoeren. Vandaag de dag een van de meest gezongen a capella koorstukken. Frascanti zingt samen met AUK. Naast de mis zingen we in kleinere bezetting korter, moderne stukken van o.a. Urmas Sisask, Jehan Alain, Ēriks Ešenvalds en Eric Whitacre.
2016 – 17 en 18 juni: VROUW – Van maagd tot heks
Een programma ter ere van de vrouw in al haar gedaantes! Composities van o.a. Mazzocchi, Pärt, Tormis en Mäntyjärvi
2016 – 16 en 17 januari: Mis in D, op.86, Antonín Dvořák
Orgel Wim Dijkstra. César Frank, prélude, fugue et variaton
2015 – 19 april: Concerto Nostalgia
Een eenmalig concert in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam, met muziek uit een kwart eeuw Frascanti (ongeveer). Een nieuwe locatie met oude favorieten, en een borrel na afloop: het blijkt een prima combinatie. Klik op de prachtige poster van Rianne Kloppenburg voor een grote versie waarop je alle componisten die aan bod kwamen kunt lezen.
2015 – 18 en 19 juli: Cavalleria Rusticana!
Op 18 en 19 juli 2015 deden we mee aan een uniek en bijzonder project: een echte opera. Met geweldige solisten en een orkest uiteraard, maar ook met een dansgroep, aankleding, nog een koor (dat het allemaal organiseerde) en een orgel. Onder leiding van Wim Dijkstra, die ons regelmatig begeleid op orgel, werden twee spetterende voorstellingen in een uitverkochte Pieterskerk in Leiden gegeven. Het was intensief (10 dagen achter elkaar elke dag naar Leiden!) maar zeer de moeite waard. Kijk voor meer ook op de website van het project. https://operafesta.weebly.com/
2014 – 8 en 9 februari: Scheepsreis naar het verleden
In onze 2- tot 4-jaarlijkse samenwerking met het andere koor van onze dirigente Alfrun Schmid (AUK) voerden we de cantate De Schipbreuk uit van Johan Wagenaar, daarbij geholpen door drie geweldige solisten, een pianiste die meer noten moest spelen dan de rest van de musici bij elkaar, en een percussioniste die ook een koekkoeksklok bleek te kunnen spelen, dit alles in een prachtig decor. Jung Sigurd van Carl Krill bleek een ontdekking voor het koor, en I remember van Alvin Lucier was dat nog meer voor de toeschouwers.
2014 – 18 en 19 november: Héj! Hàj!
Oost-Europese klanken (en taferelen) in de Engelse Kerk. Deels met pianobegeleiding voeren we een programma uit met Tjechische, Poolse en Hongaarse componisten – en dito teksten. Muzikaal en uitspraaktechnisch brengen we de stukken van Ligeti, Bártok, Janáček, Górecki, Bárdos en Dvořák toch tot een goed eind.
2013 – januari: Das ist meine Freude
Onbekende Duitse barokwerken van Tobias Zeutschner (1621-1675), Andreas Hammerschmidt (1611-1675), Johann Ludwig Bach (1677-1731) en Johann Rosenmüller (1620-1684) uit. Dat bleek merendeels onterecht, het onbekend zijn.
2013 – 29 en 30 juni: Laululind, Baltische koormuziek
Na het vorige barokproject alleen muziek van nog levende componisten: Külli K. Kaats (1975), Veljo Tormis (1930), Karin Rehnqvist (1957) en Urmas Sisask (1960), waaronder zijn Estse mis. Baltische sferen in de Oosterkerk, met als hoogtepunten een prachtig duet van twee van onze sopranen, en het eenvoudige doch indrukwekkende Sanctus uit de mis van Sisask. De Baltische sfeer werd versterkt door een strikt nageleefd kledingvoorschrift in de kleuren van de poster.
2012 – juni: O let me die for true love
Altijd fijn voor koor en publiek: Engelse a capella koorwerken van Thomas Tallis, Morten Lauridsen, John Tavener, Thomas Tomkins, Ralph Vaughan Williams, Vautor, Gibbons, Henri Purcell en Gustav Holst. Een deel van het koor mocht af en toe ook voor publiek spelen in de Engelse Kerk.
2012 – februari: Ich aber bin ein Wurm
Psalmen van Mendelssohn en de Balten Pärt, Kreek en Vasks in de Engelse Kerk. Estse teksten zijn altijd een uitdaging, maar juist het tekstloze ‘An den wassern Babels’ van Pärt bleek het meeste te vergen van het koor.
2011 – juni: MOZART REQUIEM
Op vrijdagavond 17 juni en zondagmiddag 19 juni voerden we samen met AUK, het andere koor van onze dirigent, Alfrun Schmid, een gelegenheidsorkest en vieruitstekende solisten het bekende Requiem van Mozart uit. De Dominicuskerk zat twee keer vol, waarbij de bezoekers naast dit Requiem drie bijzondere acapellastukken te horen kregen. Hoogtepunt (in een aantal opzichten) was daarbij het 40-stemmige Spem in Alium van Thomas Tallis, waarin alle zangers van beide koren soleerden: een hele ervaring voor het publiek, en voor het koor.
2010 – juni: Petite Messe Solenelle
Een lustrumconcert: we voeren de Petite Messe Solennelle uit van Rossini. Samen met vier geweldige solisten en twee uitstekende begeleiders, om nog maar te zwijgen van 8 ouderwets goede oud-leden maken we er in de Posthoornkerk twee gedenkwaardige optredens van. En ook de borrels na afloop blijven ons bij…
2010 – december: Kerstconcert
Een kerstconcert, in een van onze favoriete locaties: de Engelse Kerk op het Begijhof. Niet gehinderd door de zware sneeuwval voeren we een zeer gevarieerd programma uit. Modern Oost-Europees (Pärt, Zicha, Vaivods), modern ouderwets (Kortekangas, Lauridsen), gewoon ouderwets (Victoria, Schütz), gewoon modern (Poulenc), en jawel, ook gewoon kerst (Holst). Het was de lange moeizame weg door de sneeuw meer dan waard…
2009 – november: Zwarte Madonna
Pelgrims- en volksliederen uit Spanje en Polen. Middeleeuwse Catalaanse pelgrimsliederen uit het Llibre Vermell, Catalaanse volksliederen van Toldrà, Poolse volksliederen van Górecki, en van de laatste ook het bekende Totus Tuus. Tekstueel een uitdaging, muzikaal een reis van de 14e tot de 20e eeuw. Een a capella programma waarin de Engelse kerk (ook letterlijk) door het koor tot in alle hoeken wordt gevuld.
2009 – mei: Mater Admirabilis
Italiaanse religieuze muziek door de eeuwen heen, gewijd aan Maria: Palestrina, Monteverdi, en de bekende Quattro Pezzi Sacri van Verdi. Een uitdaging voor het koor, die voor twee volle Engelse kerken glansrijk (toch wel) wordt doorstaan.
2008 – november: Tussen hemel en hel
Franse en Duitse romantici. Voor de pauze enkele kortere stukken van Fauré (onder meer de bekende Cantique de Jean Racine), Berlioz en Mendelssohn; na de pauze het nog bekendere Requiem van Fauré.
2008 – maart: Pizzetti en Victoria Requiem
Twee Requiems: Victoria (16e eeuws laat-gregoriaans-polyfoon) en Pizzetti (20e-eeuws neo-bombastisch). Een volledig a capella programma dat gedurende anderhalf uur het uiterste van het koor vergt (en heel af en toe meer dan dat).
2007 – juni: Duitse en Franse Barok
Franse versus Duitse barok. Rameau, Couperin en Charpentier nemen het op tegen Schutz, Rosenmuller en Buxtehude. In de Engelse kerk op het Begijnhof winnen de Duitsers het met een neuslengte met dank aan de verder onbekende Rosenmuller. Zijn Psalm 138 (ook wel bekend als Psalm 137) blijkt onterecht vergeten te zijn.
2007 – januari: Aliluya
In samenwerking met een ander koor van onze dirigent Alfrun Schmid, het AUK, voeren we een programma uit met Janacek, en vooral de Vespers van Rachmaninov. De Dominicuskerk zit twee keer vol.
2006 – juni: Passie et Pianti
Iets heel anders. We voeren een geënsceneerde versie van La Pazzia Senile op, een komische korte opera van de Italiaanse componist Banchieri. Koorleden spelen de rollen van gek, vieze man, snelle jongen en schone jonkvrouwe, en er wordt nog bij gezongen ook. In het voorprogramma is er voor het tegenwicht een serieuze Messe des Morts van Charpentier.
2005 – mei: Maurice Duruflé, Requiem en Arvo Pärt, 7 Magnificat-antiphone
Frascanti zingt onder leiding van interim-dirigent Ernst Vermeulen het Requiem van Duruflé en een reprise van de Magnificat-Antiphonen van Arvo Pärt. Dirigente Alfrun was tijdens de repetitieperiode met zwangerschapsverlof
2005 – december: Frascanti makes joyful noise
Een gedeeltelijk kerstprogramma (moet kunnen, af en toe): A Ceremony of Carols van Britten, en daarnaast de Chicester Psalms van Bernstein.
2004- februari: ‘Met vreugde oogsten’
Op 14 en 15 februari 2004 zingt Frascanti in het programma ‘met vreugde oogsten’ muziek uit de periode 1650-1670 uit Italië en Duitsland. We volgen hiermee een stilistische ontwikkeling die gaat van Schütz psalmtoonzettingen tot de vroegklassieke Magnificat van Scarlatti. We overbruggen zo een chronologische afstand van vijf eeuwen. Tijdens de repetitieperiode worden we bijzonder enthousiast over de Musikalische Exequien van Schütz. Daar ontstaat het idee om een programma rond Schütz en Monteverdi op te zetten met een verwijzing naar hun opvolgers.
2004 – oktober 2004: Operakoren
Operakoren van Purcell tot Verdi zijn een succes voor zowel het koor als het publiek.
2004 – juni: An den Wassern zu Babel
In juni 2004 zong Frascanti samen met kamerkoor Monteserra uit Enschede o.a. een dubbelkorig stuk van Heinrich Schütz (1585-1672): An den Wassern zu Babel. Daarnaast zingt Frascanti het Nisi Dominus en de Lauretanische Litanei van Monteverdi en zingt Montessera Death on the Hills, Serenade en The Shower van Edward Elgar; het Ave Verum Corpus van William Byrd en van Monteverdi uit Canti Amorosi: Altri canti di Marte e di sua schiera en Due belli occhi fur l’armi onde traffitta. Samen met Monteserra vormen we een koor van veertig personen, wat voor iedereen een bijzondere en erg leuke ervaring is.
2003 – mei: Delen uit requiems van o.a. Vittoria, Schütz, Iôbo, Puccini en Pizzetti
Op 10 en 11 mei verzorgen we tweemaal een stemmige en zeer succesvolle uitvoering van een Requiem-programma dat is opgebouwd uit stukken van verschillende componisten.
2002 – november: Monteverdi en zijn leerlingen
Op 29 en 30 november 2002 verzorgen we twee uitvoeringen met als titel: Monteverdi en zijn leerlingen. Naast enkele lamenti van Monteverdi staan het Alma Redemptoris van Cavalli en Jephte van Carissimi op het programma; als afsluiting van het concert zingen we Zefiro torna e’l bel tempo rimena, een tekst van Petrarca die door Monteverdi muzikaal is vormgegeven. In totaal komen 240 mensen luisteren.
2002 – maart: Petite Messe Solennelle, Gioacchino Rossini
Petite Messe Solennelle van Gioacchino Rossini: uitgevoerd op 2 maart 2002, Dorpskerk in Durgerdam en 8 maart 2002, Engelse Kerk in Amsterdam.
2001 – juni: Muziek van Pärt, Brahms, Stravinsky, Sjostakovitsj
Muziek van Pärt, Brahms, Stravinsky, Sjostakovitsj; 23 juni 2001, Amsterdam.
2001 – januari: Rejoice in the Lamb
Britten – Rejoice in the Lamb en werken van andere Britse componisten, onder andere Purcell en Holst. 28 januari 2001, Engelse Kerk, Amsterdam.
2000 – mei: Nederlandse componisten door de eeuwen heen
Nederlandse componisten door de eeuwen heen, van Renaissance tot 20e eeuw; 27 en 28 mei 2000, in Vogelenzang en Amsterdam.